До Дня народження Андрія Шептицького

18.11.2015 16:23

В читальній залі шкільної бібліотеки Золотоніської  загальноосвітньої санаторної  школи-інтернату І-ІІІ ступенів  відбувся захід «До 150 –річчя від дня народження Митрополита Андрія Шептицького.»

Тільки для Вас маю жити,-

Для Вас цілим серцем і душею прислужити,

Для Вас усе посвятити, - ба, навіть за Вас,

Як цього треба буде, життя своє віддати

 

     Такими словами Андрія Шептицького розпочала захід «Андрій Шептицький – світоч українського народу» вчителька історії  Базар’я Оксана Миколаївна. Вона розповіла про рід Шептицьких, як про давній боярський рід Галичини, один з найстаріших боярських родів Галицької землі, що сягає десь до ХІІ століття, з якого вийшло багато єпископів, митрополитів, священників, що служили нашій церкві, в тому числі і митрополит Андрій Шептицький.

     Учні 9 класу Базар’я Ілля, Дубенець Костя, Вакула Артур, Вакула Кароліна, Кирпа Настя, Мозгова Інна, Худецька Яна, Строкань Олег розповіли про постать митрополита Андрея в історії українського народу і його культурі займає непересічне місце. 44 роки він вдало вів через шторми, бурі і рифи суспільних катаклізмів корабель Української Греко-Католицької Церкви, був мудрим провідником і далекоглядним політичним діячем, меценатом української культури, високоморальною людиною, ціле життя якої є для нас свідченням святості.

     Особливу увагу приділяв Митрополит вихованню молоді у дусі християнської моралі, національного патріотизму, загальнолюдського гуманізму. Не дивно, що діти і молодь любили свого владику і горнулися до нього, сотні листів приходило до владики від дітей із запитаннями, проханнями, а найбільше з подяками.

     Присутні переглянули презентацію «Тільки для Вас маю жити»  і книжкову виставку «Митрополиту Андрію Шептицькому -150», які підготувала бібліотекар школи Зуб Ліна Дмитрівна.

     Захід закінчився віршем «Митрополит Андрей Шептицький»